htg-nyt

Mattias Tesfaye på besøg på HTG

”Der kommer til at ske noget, og de fleste kommer til at hade mig.”

Af Marcus Færk Henriksen
8. oktober 2024

<i style="color: #444">Billeder og information i denne artikel er taget fra <a href="https://www.dr.dk/nyheder/indland/de-fleste-kommer-til-hade-mig-mattias-tesfaye-besoegte-gymnasieelever-i-hoeje" target="_blank">denne reportage</a> på dr.dk (7/10)</i>

Den 4. oktober var der sunheds-bazaarer på HTG i forbindelse med sundhedsugen, men som nogle måske ved, skete der også noget andet mærkværdigt denne fredag. Undervisningsministeren Mattias Tesfaye (S) var nemlig på besøg på gymnasiet, og det var i forbindelse med de store forandringer ved uddannelsessystemet, som regeringen i lang tid har haft planer om.

Det er forandringer, der blandt andet vil få stor betydning for eleverne på HTG, og det er netop også derfor, Tesfaye var blevet inviteret ud på skolen af DR for at snakke med rektor Ida og to af skolens klasser.

Regeringens udspil

Den helt korte forklaring på regeringens planer er, at hf vil erstattes af en ny uddannelse kaldet <i>epx</i>, og at det vil betyde længere gymnasiegang for nogle samt strengere adgangskrav for stx (og hhx og htx). Den længere forklaring, som godt kan springes over, kommer her:

Ændringerne går hovedsageligt ud på, at der skal introduceres en ny gymnasieuddannelse kaldet <i>epx</i>, som vil være en mere praktisk og erhvervsrettet uddannelse, men som ikke er en erhvervsuddannelse. Epx kan vare enten to eller tre år, alt efter hvor adgangsgivende den skal være.

Til gengæld fjernes hf’en fuldkommen, og hvis man gerne vil tage en toårig uddannelse, bliver man nu i stedet nødt til at tage på epx. Det er værd at bemærke, at den toårige rute på epx dog ikke er lige så adgangsgivende som den nuværende hf, hvilket for eksempel betyder, at man uanset hvad ikke længere kommer til at kunne vælge universitetet efter blot to år på en ungdomsuddannelse.

Epx-uddannelsen skal både tiltrække flere erhvervsinteresserede, der gerne vil gå gymnasievejen, og gøre plads til folk med et lavere karaktergennemsnit, som på nuværende tidspunkt slet ikke kan vælge gymnasiet efter grundskolen, uanset om de vil det eller ej. Epx vil nemlig have lavere adgangskrav end de nuværende gymnasielle uddannelser har, og til gengæld vil adgangskravet for de andre 3-årige uddannelser (stx, htx, hhx) skærpes.

Tesfaye begrunder også forandringerne med, at det vil løse en uretfærdighed mellem gymnasie- og erhvervsuddannelserne: At man som elev på en erhvervsuddannelse - uanset om man går der på grund af interesse eller lavt karaktergennemsnit - bliver tvunget til at vælge læreplads meget tidligt, hvor man på gymnasiet først behøver træffe sådan et valg i slutningen af uddannelsen.

Derudover bliver 10. klasse helt afskaffet, så man nu i stedet må tage på f.eks. efterskole, hvis man gerne vil have et 10. skoleår. Et år på efterskole kan man dog ikke bruge til at forbedre sit karaktergennemsnit på samme måde som man ville kunne gøre i 10. klasse.

Regeringens nye udspil vil træde i kraft i 2030.

Tesfaye i 2.v

I første omgang var uddannelsesministeren på besøg i stx-klassen 2.v, som også er en ASF/SAFE-klasse. Her fik han lov at besøge nogle af den type elever, der i fremtiden vil påvirkes negativt af de strengere stx-adgangskrav, da elever med diagnoser ofte kæmper med karaktererne i folkeskolen. De lave karakterer hænger dog oftest ikke sammen med elevernes faglige kompetencer, og i stedet med en svær skolegang.

Derfor er dette et af områderne, hvor rektor Ida især bekymrer sig om de kommende forandringer:

Mine elever her er som fisk i vandet på en stx. Så det vil være ødelæggende for dem ikke at kunne tage en stx.

Rektor Ida

Her har Tesfaye svaret, at der stadig er plads til ændringer i den nye plan, som først træder i kraft i 2030, og at der derfor stadig er mulighed for at de gode erfaringer med ASF/SAFE-linjen kan få betydning for fremtiden.

Tesfaye i 2.p

Som den næste klasse besøgte Mattias Tesfaye hf-klassen 2.p, hvor det også var eleverne, der udtrykte utilfredshed med udspillet. Der er nemlig flere elever fra klassen, som gerne efter 2 års gymnasie vil kunne læse videre på uddannelser som f.eks. sygeplejerske - noget, der ikke længere vil være muligt i det nye system.

Som svar på elevernes kritik, understregede Tesfaye for eleverne:

I må ikke blive efterladt med indtrykket af, at de muligheder, I har lige nu, dør.

Mattias Tesfaye (S), Undervisningsminister

Han fortsatte med at forklare, at epx for eksempel skal byde på nye fag som pædagogik, farmakologi og international virksomhedsøkonomi. Han indrømmede dog også, som eleverne påpegede, at det for nogle vil betyde en længere vej.

En upopulær plan

Allerede tilbage i april udtalte Tesfaye sig så småt om udspillet:

Der kommer til at ske noget, og de fleste kommer til at hade mig.

Mattias Tesfaye (S), Undervisningsminister

Han er nu blevet spurgt om han stadig tror, mange vil hade ham, og her har han svaret:

Alle vil gerne have forbedringer, men de vil ikke have forandringer. Og det er jo fordi, at man ikke ved, hvad der skal ske. Men der er behov for forandring, og for at flere unge får adgang til gymnasielivet.

Mattias Tesfaye (S), Undervisningsminister

htg-nyt