htg-nyt

Interview med Jan E Jørgensen

Læs interviewet med folketingspolitiker Jan E. Jørgensen

Af Marius Buch Holtze
3. oktober 2024

Inden for dansk politik er der mange erfarne politikere med en lang karriere bag sig, og hvem er det et bedre eksempel på end venstremanden Jan E. Jørgensen, der blandt andet har siddet i Folketinget siden 2011. Han har flere gange været aktiv i debatten og endda også udgivet en bog, og måske kunne det være interessant for skolebladet at interviewe ham, og det kunne vi sgu godt! Så her kommer det:

Første spørgsmål: Hvad fik dig ind i politik?

Altså det kommer lidt an på hvad du mener med politik. Jeg meldte mig ind i Venstres Ungdom da jeg gik i gymnasiet, og det kunne man godt sige er politik, men omvendt er det jo heller ikke at være politiker. Det er jo ”bare” at være medlem af en politisk ungdomsorganisation, ikke? Men ja, ellers synes jeg bare politik er enormt spændende. Allerede fra 8.-9. klasse, tror jeg, der interesserede jeg mig meget for politik og havde også nogle heftige diskussioner med vores samfundsfagslærer og så videre. Og på et tidspunkt var der nogle VU’ere ude på gymnasiet, der delte nogle flyers ud, og så var der en klassekammerat som tog mig med til arrangementet siden han også var VU’er. Og ja, siden da, så har det ene skridt taget det næste.

Jan E. Jørgensen

Manden selv

Tror du også at du det havde været sådan i dag? Altså var du også kommet ind i politik den vej i dag med det nuværende politiske landskab?

Det ved jeg sgu ikke. Ja, sikkert. Altså jeg havde nok ikke klippet en kupon ud af en pjece og sendt den i et brev til Venstres Ungdom. Jeg havde i stedet tilmeldt mig digitalt, ikke? Men ellers ved jeg ikke helt hvad forskellen skulle være.

Jan E. Jørgensen

Så har vi nogle mere konkrete ting her: Hvilke løsninger synes du skal til for at hjælpe klimaet?

Altså det handler jo om at Danmark som foregangsland skal vise hvordan man kan: 1. reducere CO2-udledningen og 2. foretage nogle klimatilpasninger. Og der synes jeg eksempelvis at trepartsaftalen, hvor vi som det første land i verden har vedtaget en CO2-udgift, at det er et rigtig godt eksempel til efterfølgelse. Og vi har også vedtaget at plante ny skov på et areal, der næsten er på størrelse med Fyn. Så altså, det er ret voldsomt. Og det tror jeg er vejen frem, fordi Danmark står jo for en meget lille del af verdens CO2-udledning, så selvom vi så satte alting i stå i morgen og sad helt stille derhjemme og ikke gjorde noget som helst der belaster klimaet, så ville det ikke batte ret meget. Så dér er der meget mere effekt i, at vi viser vejen. Samtidig indgår Danmark i nogle klimapartnerskaber med store lande som eksempelvis Indien, og det er virkelig den vej vi kan rykke nogle store tal.

Jan E. Jørgensen

Så har du også nævnt på et tidspunkt, at du gerne vil have et mere synligt politi. Hvordan vil du opnå det?

Jamen, det betyder jo blandt andet at de politibetjente, vi har, skal være mere til stede i bybilledet. Fordi det skaber tryghed at man kan se en betjent, f.eks. i nattelivet i København. Og det synes jeg faktisk allerede de er blevet bedre til. Altså hvis du går ned ad Gothersgade en fredag/lørdag nat, som jeg f.eks. gjorde med natteravnene for noget tid siden, så møder man faktisk ret meget politi. Det bliver egentlig ikke meget mere synligt end det. Så ja, der synes jeg sådan set allerede der er sket en del.

Jan E. Jørgensen

Et eksempel på en politibetjent, der tager hans job seriøst

Hvilken rolle synes du Danmark burde spille i international politik?

Altså det var jo Præsident Obama som sagde til Lars Løkke, dengang han var statsminister: ”You punch above your weight”. Med andre ord, at Danmark yder mere end man kunne forvente af sådan et land med 5-6 millioner indbyggere. Der står stor troværdighed om Danmark. Det gør der mange steder - ikke mindst i FN-systemet. Så selvom vi er et lille land, så har vi større indflydelse end som så.

Jan E. Jørgensen

Der har været nogle interne uenigheder i Venstre de sidste par år, som jeg gerne ville spørge ind til. Og der er det noget med, at du synes partiet er gået væk fra deres rødder. Og så er spørgsmålet: Hvordan er det at opleve at ens parti går væk fra det man forbandt partiet med oprindeligt?

Jamen, først og fremmest synes jeg vi er tilbage på sporet. Men ja… Uenigheder er man jo nødt til at kunne takle - både internt i et parti og med andre politikere i det hele taget. Men det kan jo godt blive så voldsomt, at det ikke er sjovt… Og vi har jo også set at Venstre er blevet splittet, og det har i høj grad været en reaktion på de interne uenigheder der var.

Jan E. Jørgensen

Venstre har i den grad været splittet, især når det kommer til udlændingedebatten, men også mere generelt om hvordan man skulle føre partiet frem. Inger Støjberg kan siges, at have været lederen af den mest udlændinge-kritiske fløj dengang hun var med i partiet, sammen med hendes højre hånd Marcus Knuth og den ligesindede Mads Fuglede, der ofte kom op og toppes med den mere liberale fløj af partiet (som Jan E. Jørgensen blandt andet kan siges at have været en del af, men også profiler som Jacob Ellemann-Jensen og Kristian Jensen). Af og til kunne Knuth og Jørgensen nærmest fremstå som ideologiske hovedmodstandere, når der skulle diskuteres burkaforbud, smykkelov, eller hvad end, der var på dagsordenen. Det blev for meget, da Knuth “kom” til at rose det stærkt nationalkonservative parti Afd i Tyskland, som fik Jørgensen til at svare med et tweet, der bare sagde “What the fuck”. Det som Knuth sagde og gjorde var simpelthen ikke altid særligt liberalt, og til sidst skiftede han da også til de konservative. Støjberg hev sine egne vælgere og allierede ud fra partiet og grundlagde Danmarksdemokraterne. Lars Løkke repræsenterede en hel tredje fløj af partiet, der mente at man skulle droppe hele tanken med blokpolitik, og den tankegang blev så med tiden til Moderaterne. I 2018 kom Jørgensen med bogen “En ægte liberal”, hvor han snakkede om den konservative drejning af Venstre, og hvordan det gik imod hans liberale hjerte.

Jan E. Jørgensens bog "En ægte liberal"

Ja, og mit næste spørgsmål, som du lidt allerede har besvaret, var jo så: Synes du det er begyndt at komme i balance igen?

I den grad. Jeg synes vi er tilbage på sporet. At Venstre er det Venstre, jeg meldte mig ind i dengang tilbage i tidernes morgen.

Jan E. Jørgensen

Og har det hjulpet noget, at der er nogle politikere, der har forladt partiet og grundlagt deres eget?

Ja altså, det har det jo. Men det er ikke dermed sagt, at jeg anbefaler folk at melde sig ud af Venstre, og jeg håber også at mange af dem der f.eks. har valgt at stemme på Danmarksdemokraterne, at de vender tilbage, når de kan se at Venstre jo er i arbejdstøjet. For de mærkesager Danmarksdemokraterne har, det er jo primært landbruget og landdistrikterne. Altså jeg synes Danmarksdemokraterne står og råber på sidelinjen, hvor vi i Venstre rent faktisk er i arbejdstøjet og laver noget politik som gavner hele landet, ikke mindst folk der bor i landdistrikterne og er beskæftiget i landbruget. Så jeg håber selvfølgelig at mange af dem som stemmer på Danmarksdemokraterne vender tilbage og beslutter sig for stemme på Venstre igen.

Jan E. Jørgensen

Jeg har ét til sidste spørgsmål: Vil du anbefale politik til den unge generation?

Jeg vil klart anbefale politik til den unge generation, og det er af flere grunde. Altså vi lever i et folkestyre, og hvis folket ikke deltager i at styre landet, så har vi jo ikke noget folkestyre. Og man kan bare kigge på andre steder rundt omkring på jordkloden hvor de ikke har demokrati, og så kan man vurdere om det er et sted man hellere vil leve end i demokratiet i Danmark. Altså, jeg tænker alle må være enige om, at demokrati er en fantastisk styreform. Danmark har fejler og mangler, men der findes ikke nogen styreform der er bedre. Og hvis ikke den unge generation deltager, så dør demokratiet jo. For der skal jo være medlemmer af de politiske partier, der skal være nogle der drøfter hvem der skal være folketingskandidat, der skal være nogle der stiller sig til rådighed for at være folketingskandidat og at stille op. Og jeg er med på at det kan være nemmere at engagere sig i enkeltsager - klima, Gaza, hvad enden det nu måtte være - men det er jo vigtigt at der er nogen der orienterer sig mod helheden. Altså at der er nogle, der ved, at når man træffer en beslutning på et område, så har det betydning for nogle andre områder. Og det er jo det der helhedsorienterede syn man får som medlem af et politisk parti, frem for som medlem af en græsrodsorganisation. Jeg synes det er fint folk melder sig ind i græsrodsorganisationer og går på gaden og demonstrerer og så videre, men jeg synes det er rigtig skidt at medlemstallene i de politiske partier - og der er altså ikke kun i Venstre - at de rasler ned. Fordi et folkestyre uden folk, det er altså et kæmpe problem. Og det var jo pligtdelen og den løftede pegefinger, eller hvad man nu skal sige, men den anden del af det er, at det er virkelig sjovt. Altså jeg har haft nogle af mit livs sjoveste oplevelser som medlem af Venstres Ungdom. Og man også får nogle færdigheder, som man kan tage med sig, hvis man vil være journalist eller advokat eller andet - altså den oplæring og den træning du får som medlem af en politisk ungdomsorganisation, den er utroligt meget værd. Bare det at du skal til en jobsamtale, og at du så måske har stået på talerstolen til Venstres Ungdoms landsmøder og talt til 400 jævnaldrende om et eller andet, det gør at den nervøsitet du har til jobsamtalen, den lige bliver lidt mindre. Du får også et kæmpe netværk. Altså, mange af de venner jeg har i dag - og generelt bekendte og forbindelser, som jeg har kunnet bruge i mange forskellige sammenhænge - dem har jeg fået mens jeg var politisk aktiv. Så der er rigtig mange gode grunde til deltage i ungdomspolitik. Jeg ser selvfølgelig helst det bliver i Venstres Ungdom, men der vist også andre, har jeg hørt. *griner*

Jan E. Jørgensen

Ja, det tænker jeg også. Nå, men jeg har ikke flere spørgsmål.

htg-nyt