htg-nyt

På Den Blå Planet med HTG

Studieretningsdagen gik dette år for bioscience-linjen til Den Blå Planet! Ooo fisk!

Af Rebecca E. J. Fels
22. oktober 2024

Fredag d. 11. oktober var det studieretningsdag på HTG, hvor alle bioscience-klasserne var på tur til Den Blå Planet. I denne anledning ville jeg lave en anmeldelse af Den Blå Planet, såvel som hele studieretningsdagen. Men hvordan bærer man sig egentlig ad med det? Jeg vil først bedømme Den Blå Planet på, hvor godt jeg føler den lever op til de krav, som samfundet har pålagt den. Og når jeg tænker på et akvarie, så tænker jeg to ting:

- Fisk

- Mange af dem

Føler jeg at Den Blå Planet har levet op til dette? Ja. Sjældent har jeg set så mange fisk samlet på et sted, og jeg må sige, at det var meget interessant at se på. Dog vil jeg også nævne, at jeg ikke omgås meget af akvarier, store eller små, men dette ændrer ikke på, at jeg synes det var meget spændende at se på alle disse fisk.

Tunnel i Den Blå Planet.

Alligevel, i mine fantasier, havde jeg forventet at det ville være større. Ikke nødvendigvis at der ville være flere fisk, bare at der ville være mere plads, både til mennesker og fisk. Siden jeg var der med skolen på en (næsten) helt normal skole/arbejdsdag, så var der færre folk, end der nok ville være på en weekend- eller feriedag; og det er jeg meget glad for, fordi ellers ville oplevelsen muligvis have været meget mere trangt (men jeg kan kun spekulere). Og ja, jeg ved godt, at der er mange grunde, ikke mindst finansielle, til at der ikke er mere plads. Alligevel stod jeg tilbage med en følelse af at jeg havde set det hele på en time. En time, men en god time.

Jeg fangede også mig selv i at vende tilbage til flere ting, efter jeg følte jeg havde set alt, specielt de der små fisk, som spiser ens fingre. Dem kan jeg rigtigt godt lide. Her er et billede af dem:

De er gode.

Nu tænker nogle af jer, der er lidt mere bekendte med Den Blå Planet end jeg var inden jeg kom dertil, nok: “Jamen, hvad med alle de dyr, der ikke er fisk??” Til det har jeg at sige, at jeg ikke helt vidste at de ville være der, så jeg fik en ordentlig overraskelse da jeg fandt ud af det! Oven i det, en meget god overraskelse! Odderne var meget søde, og jeg var en af de heldige, der så dem blive fodret. Og ikke nok med odderne, så har Den Blå Planet en hel tropeskov-sektion, hvor man kan gå rundt i en lille jungle med meget varm og fugtig luft. Her er der fisk, men også fugle og frøer og flagermus og mere! Denne sektion var nok en af mine yndlingssteder i akvariet, siden man virkelig fik fornemmelsen af, at man var i en regnskov og så disse dyr i deres naturlige habitat (nogenlunde).

Udover levende fisk, så var der også en udstilling omkring <i>døde</i> fisk. Og jeg mener ikke bare den tun, som du putter i din sandwich, jeg mener <i>dinosaurfisk</i> (selvom at kalde dem det på mange måder er forkert). Der var modeller af disse havdyr, og man kunne stikke sit hoved ind i deres munde. Meget sejt, men kun nogenlunde informativt.

Uddød type af skilpadde.

Ja, fordi formidlingen af information var nok der, hvor akvariet ikke helt levede op til mine forventninger. De havde sådan nogle infoskærme, hvor man kunne lære dyrene lidt bedre at kende, hvilket var meget sejt, selvom billederne næsten aldrig ville loade ordentligt. Der stod dog ikke alt for meget dér. Der var også nogle vægge med illustrationer, f.eks. om evolution. Det er måske også bedst, at Den Blå Planet ikke går for vidt med informationen, siden det er et akvarium, ikke et museum, men som en person der elsker information, så gik jeg derfra med en trang til mere.

Nu mere til skoledelen. Vi fik nogle opgaver på vores mobiler, gennem Den Blå Planets hjemmeside, men mange af opgaverne var underligt formuleret og ville enten have os til at svare på noget, som der ikke stod nogle steder i udstillingen, eller på ting der førhen stod i udstillingen, men senere blev fjernet! Og en gang, ville den have os til at svare på noget, som vi fik at vide af en af eksperterne var forkert. Alt i alt var spørgsmålene meget mystiske.

Men jeg må altså også sige at min oplevelse af Den Blå Planet var god. Nogle gange lidt undervældende, nogle gange lidt overvældende. Jeg ved ikke om jeg selv ville komme tilbage, siden jeg føler jeg har set meget (okay, måske for de der fisk der spiser ens hænder), men som studieretningsdag vil jeg give lokationen: 🐟🐟🐟🐟 ⅘ fisk. Og som normal lokation: 🐟🐟🐟🐟 Også ⅘ fisk.

htg-nyt