htg-nyt

Ude i felten: toki pona-klubben

Kom med ud i felten og få et lille kig ind i toki pona-klubben!

Af Andreas Skytte Hjorth Hansen
7. april 2024

“mi tawa lon soweli pi ijo ala en moli”

Du har nok ingen ide om hvad jeg lige sagde der, og for at være ærlig har jeg heller ikke. Men det er sproget som bliver lært i HTG’s første og helt egen elevdrevet toki pona klub ved navn "ma lasanja". Hvis du kommer forbi 1.u's klasseværelse efter det sidste modul på dagen om onsdagen, så vil du blive transporteret til verdenen af conlang og specifikt sproget af toki pona. Før jeg tager dig med, så har du dog sikkert et spørgsmål:

Hvad er Toki Pona?

Nysgerrig gymnasieelv

Vel... min lille nysgerrige gymnasieelev. toki pona kan bedst betegnes som det mest simple sprog at lære. Det siges at sproget i alt har 136 ord og kun 17 bogstaver. Sproget gør meget brug af kontekst til forståelse af sætninger, hvilket kan lede til det meget komiske scenarie hvor sætningen for “Jeg spiser” også kan betyde “jeg er mad”. Yikes! Pas på med at tale toki pona foran en flok kannibaler.

Det her er det officielle symbol for toki pona og er faktisk en sammesatning af symbolet for toki og pona (Wow!)

Sproget bliver officielt talt ingen steder.(Undtagen i toki pona klubben selvfølgelig). Dog er der massere af online fællesskaber af folk som dyrker sproget og finder det meget interessant. Udover online, så kan man også finde dem i den virkelige verden. Det er her jeg vil introducere HTG’s helt egen toki pona stjerne ved navn Rebecca som til toki pona undervisning går under navnet *jan peka*. Det er hende som stod for skabelsen af klubben på HTG og som også ofte står for undervisningen i klubben.

Her ser vi Rebecca undervise i toki pona. På tavelen ser vi det tegnsystem toki pona bruger. På toki pona hedder deres tegnsystem stitelen pona.

Hvordan hun fandt frem til toki pona er et mysterie selv for hende, dog er det tydeligt at sproget fangede hende langt før hendes tid på gymnasiet. Dens simple struktur og anden måde man skal tænke på, gjorde det anderledes og unikt, hvilket fik hendes hjernebølger i gang. Fascinationen af sproget fortsatte selv efter deres "honeymoon" , og en dag kom en elev i hendes klasse med ideen om, at hun burde starte sin helt egen klub med det. Hvad der skete efter, kan i nok regne ud. Udover selvfølgelige de basale spørgsmål, så var jeg også nødt til lige at lære, om Rebecca kunne sige fem flade flødeboller på toki pona meget hurtigt. Det kunne hun i hvert fald!

Her ser vi reglerne i toki pona klubben, samt hvad de kalder deres gud/guder. Den/deres navn er død(moli) og har formen af frugter(kili).

Eleverne i toki pona beskriver også Rebecca som en motiverende og engageret lærer og giver hende en 8/10 på lærerskalaen! Da jeg spurgte om, hvad der fik de fleste af eleverne til at blive ved med at komme til toki pona, så svarede de hurtigt og simpelt at det var "fællesskabet" der gjorde det.

Så, min lille gymnasieelev. synes du selv konstrueret sprog lyder spænende? Har du altid haft lyst til at tilbyde en frugt ved navn død? Eller kan du bare godt lide lasagne? Hvis ja til alle eller ingen af de punkter, så tag endelige et kig forbi toki pona klubben. Dørene er åbne og eventyret venter!

htg-nyt