htg-nyt

Et chassé til højre, et chassé til venstre

Biler, ligkister og dygtige dansere. Alt er muligt, når der er galla på HTG.

Af Marcus Færk Henriksen
7. maj 2024

HTG summer med liv. Overalt går elever såvel som lærere iklædt deres fineste kjoler og suits. Pynt er der heller ingen mangel på - det er tydeligt, at der tidligere på dagen har været travlt med at skulle rulle røde løbere ud og hænge forskelligfarvede balloner op i hver afkrog af stueetagen såvel som guldstrimler foran alle dørene.

Det er selvfølgelig HTG’s gallafest 2024, der igen er skudt i gang her sidst på skoleåret. Men ’skudt i gang’ kan man faktisk ikke kalde det endnu, for selvom folk rundt omkring allerede er i fuld snak med hinanden omkring outfits eller hvad der kommer til at ske, og selvom der allerede går et hold rundt med kamera og mikrofoner og interviewer folk, ja, så kan gallaen ikke starte helt før 3.g’erne og 2.hf’erne har gjort deres entréer.

Ved hovedindgangen

Ved hovedindgangen ved den røde løber og det lille bord med så mange velkomstdrinks, at man ikke kan tælle dem, står der flere og venter på netop dette. Lærerne står langs sidevæggen for sig selv med danmarksflag i hænderne og snakker sammen - om hvad ved man ikke. Der er spænding i luften, eller også er det utålmodighed. Og så! kommer 3.t ind ad døren.

Og der bliver jublet og klappet helt vildt. En gruppe på 6-7 af de elever, der kommer ind, bærer en papkiste ind ad døren - altså en ligkiste med kors på og det hele - og forsøger så at sænke den forsigtigt ned. Alle kigger opmærksomt, interesseret. Omkring 30 cm over jorden kommer de til at give slip på kisten, som lander halvhårdt på den røde løber. Bum. Og av, hvis der ligger nogen deri.

Der gør der - han er dog okay og stiger så op af kisten, vampyr-style, og der bliver selvfølgelig grint - både over uheldet og selve ankomsten. Så kommer der låg på kisten igen, og eleverne bærer deres klassekammerat videre. Meget imponerende, bliver der sikkert nok tænkt.

Der går ikke ret lang tid før endnu en klasse gør sin entré. Denne gang er det 3.s, hvis ’optræden’ nærmest står fuldstændig i modsætning til den forrige. Her er der ikke nogen tung stor kiste, der langsomt og omhyggeligt skal bæres ind. Der er fuld fart på fra alle eleverne, for 3.s kommer nemlig løbende ind - eller skulle jeg sige kørende ind - klædt ud som hver sin bil-karakter fra Pixar-filmen Biler.

De kører på række, som var det et racerløb, og Rascal Flatts’ sang ”Life is a Highway” bliver spillet højt, men ikke højt nok, for den overdøves af jublen fra alle sider. Først kommer Lynet McQueen, så Doc, så Bumle, Frede, Luigi, Flora, Ramone, og så Røde. Luigi kører rettere i et gangtempo og er ikke helt på række med de andre, men er alligevel på en flot 5. plads i racet. Kostumerne er ligesom ligkisten lavet af pap, men her er der altså også brugt maling, og det er slet ikke gjort sjusket. Eleverne har store smil på.

Ved kantinen

Omkring en halv time senere er gallaens omdrejningspunkt flyttet hen til det store gulv ved scenen, og deroppe står DJ’en klar med de sygeste 1800-tals-bangere, til når der skal danses. Altså lanciers. Men gulvet er tomt, og i stedet står alle de danseparate afgangselever i rækker på gangene til venstre og højre for scenen. På elevernes ansigter kan man ane nervøsitet, men de virker også klare. De har øvet sig på det mange gange.

Så begynder folk at klappe i takt med at alle eleverne på rækkerne marcherer ind og fylder al den tomme plads op på gulvet, i det de danner 7 kvadriller. Alle kigger. Og <i>så</i> starter den højtidelige og orkestrale lanciers-musik som alle kender, og dansen er sat i gang.

Det virker til at alle tilskuerne kender første runde. Kompliment til egen partner, kompliment til hjørnet, dans med hjørnet, så chassé med sin partner op til det andet par, og så videre… Med tiden bliver det dog sværere at følge med. En gang imellem kan der fra det fjerne høres en tilskuer synge den remse, man også synger i idræt - enten for at lave sjov eller også bare helt automatisk, for remsen sidder nok så dybt i enhver gymnasieelevs hjerne, at det ikke engang ville være overraskende.

<i>”Damen frem, til venstre, kompliment!”</i>

Det er nærmest hypnotisk når kvadrillerne danser helt synkront med hinanden og med musikken - selvfølgelig også med enkelte fejltrin hist og her. Flere lærere blandt publikum observerer eleverne nøje og håber garanteret bare på, at alt går som smurt. Og det gør det stort set også. Da den frygtede femte runde er slut efter en imponerende baglæns herremølle, så stopper musikken, og mange af eleverne på dansegulvet går over i deres klasselokaler, mens andre bliver dernede.

Nogle forbereder sig endda på endnu en runde dans sammen med de elever fra de andre årgange, som også har mod på det. Den anden runde lanciers forløber også pragtfuldt, men selvfølgelig med færre tilskuere. (Og lidt flere fejl, men det er måske ikke så overraskende.)

Interview

Melina fra 3.s er én af de elever, der i år får lov at opleve galla for allersidste gang som elev på gymnasiet. Alligevel har hun et smil på læben, i det hun bliver stoppet efter lanciers-dansen for at deltage i et kort interview om dette års galla.

Hvordan synes du det gik til lanciers?

Det gik okay. Jeg havde både forventet det ville gå bedre og værre. Jeg har ikke lavet så mange fejl før, men vi ødelagde ikke det hele, og vi var alligevel én af de bedre grupper.

Melina

Det var da godt.

Kan du beskrive dit outfit for os i dag?

Gul. Min stil er blevet kaldt for ’solsikker’, og det passer meget godt i dag. Og så har jeg de sejeste sko på.

Melina

Melinas Biler-sko. Venstre sko er Frede, og højre sko er selvfølgelig Lynet.

Og så havde jeg også en bil på da jeg kom.

Melina

Det tager os faktisk videre til næste spørgsmål: Hvordan gjorde i jeres entré i år?

Øhm, vi kom ind som biler. (Hun griner) Og gik i en lang række mens vi spillede ”Life is a Highway”. Og så begyndte vi at løbe lidt, så vi var ligesom biler i et race. Det var meget sjovt.

Melina

Og hvilken bil var du så?

Jeg var Frede.

Melina

Fantastisk.

Hvordan har i så pyntet jeres klasse op i år?

Biler. Vi har veje, vi har biler, vi har kegler som bilerne bor i, vi har alting.

Melina

Selvfølgelig. Det passer jo med temaet.

Har du nogen råd til kommende 3g’ere angående næste års galla?

Start i god tid. I kommer til at få mange afleveringer og lektier for, fordi det er lige inden årskarakterer skal gives, så der er seriøst nærmest ikke tid til at lave noget sejt. Så start sådan et halvt år før.

Melina

Vise ord.

Resten af aftenen

Og med det sagt sluttede den store fællesdel af dette års gallafest på HTG altså. Det er ikke til at sige hvad hver klasse lavede individuelt i deres egne lokaler, og der skete sådan set også meget mere til festen bagefter klasse-middagene. Men så skulle man jo bare have været der.

Selv har jeg nærmest slet ingen erindring om hvad der foregik af sindssyge ting på dansegulvet senere den aften… Men det er også kun fordi jeg nærmest ikke var der.

htg-nyt